Бианор Сървисиз беше домакин на работна среща по проекта EU-GUARDIAN

Събитието беше част от проекта, координиран от испанския лидер в отбранителна индустрия Индра и финансиран от Европейския фонд за отбрана

София, 10.010.2023 г. – Бианор Сървисиз организира първия технически семинар по проект EU-GUARDIAN. Събитието събрало участници от няколко европейски страни се проведе на 26 и 27 септември в хотел Hyatt Regency в София. Международният екип работи на място и чрез видео-конферентна връзка. Основната задача беше да се прецизира архитектурния дизайн на проекта с цел усъвършенстване на модела за кибер защита при инциденти.

EU-GUARDIAN Workshop group

Marco Monge Indra“За нас беше удоволствие да посрещнем партньорите от проекта в София. Радваме се, че успяхме да организираме много продуктивна сесия в изключитeлно професионална и добронамерена атмосфера,” каза Тошко Пунчев, вицепрезидент „Отбранителни решения“ в Бианор Сървисиз.

“Гордея се с изключително отдадения екип, който проведе успешен технически семинар в много приятна обстановка благодарение на колегите от Бианор. Членовете на консорциума по проекта EU-GUARDIAN са подходящо подбрани и способни да постигнем значими резултати за по-ефективна европейска отбрана,” каза Марко Антонио Сотело Монге, експерт по киберзащита в Индра и технически координатор на EU-GUARDIAN.

“Техническата среща, организирана от Бианор, имаше амбициозни цели и изключително ефективни резултати: много добър пример за прилагане на сътрудничеството в областта на отбраната на ЕС,” добави Розана Крималди, мениджър проекти, направление “Кибернетични решения и решения за сигурност” в Леонардо.

Задачата на EU-GUARDIAN е да създаде европейска рамка и да докаже концепцията за интелигентна автоматизация на кибернетичната отбрана. Проектът, координиран от Индра, има за цел да създаде авангардно, точно и надеждно, базирано на изкуствен интелект решение, което управлява и автоматизира значителна част от процесите при реакция на различни ситуации и кибер защита. EU-GUARDIAN се фокусира основно върху способността за полуавтоматично или автоматично откриване и реакция на предизвикателствата свързани със сигурността. Той ще подпомага работата на оператори, анализатори и лица, вземащи решения на всички нива, подобрявайки информираността за киберситуацията, устойчивостта на военната инфраструктура и защитата срещу модерни киберзаплахи.

Партньори в консорциума са Indra, Airbus Cybersecurity, Baltic Institute of Advanced Technology, Bianor Services, Bulgarian Defence Institute, Cybernetica, Leonardo S.p.A., Università di Roma La Sapienza и Universidad de Murcia.

За Европейския фонд за отбрана

Европейският фонд за отбрана (EDF) е програма на ЕС, която има за цел да подкрепя инвестициите в съвместни научни изследвания и разработване на отбранителни продукти и технологии, като по този начин стимулира държавите членки да си сътрудничат и да инвестират повече в отбрана. Програмата предоставя финансова подкрепа за научно-изследователска и развойна дейност на продукти и технологии, свързани с отбраната през целия жизнен цикъл – от научни изследвания до разработване на прототип, изпитване, атестация и сертифициране.

За Бианор Сървисиз

Бианор Сървисиз е водеща компания за разработка на софтуер, специализирана в обработката на видео и изображения, стрийминг на видео и данни, излъчване в реално време, криптиране, анализи и трансфер на данни за гражданския и отбранителния сектор. Компанията работи успешно с много от лидерите в телекомуникационната, медийната и отбранителната индустрия, включително AT&T, Indra, IBM и Leonardo, и участва в много отбранителни проекти на НАТО и EDF.