01

Началото

Бианор Холдинг води началото си от създадената през 1998 година ИТ фирма Арексус. Основателите са двама млади ентусиасти Коста Йорданов и Николай Рашев. Тогава те разполагат с два компютъра, изключителни математически познания и много страст в писането на код. По същото време световният гигант IBM търси партньорски компании на българския пазар и Арексус става сред подизпълнителите на компанията в България.

02

Смяна на името

През 2000 година Арексус променя името си на Фрамфаб България, след като най-голямата тогава европейска интернет консултантска фирма Фрамфаб, Швеция, придобива 51% дялово участие. През 2001 година, в резултат от dotcom кризата, шведската компания се оттегля от редица пазари, в това число и българския. Мениджмънтът, в лицето на Коста и Николай, изкупува обратно своите дялове и преименува фирмата на Бианор.

Bianor Story IPO

03

Излизане на борсата

През 2006 година Бианор се преобразува в акционерно дружество – Бианор Холдинг и след успешно проведеното IPO се превръща в първата софтуерна компания на Българска Фондова Борса. Набраните средства холдингът инвестира в дъщерното дружество Бианор Сървисиз, което освен ИТ услуги за клиенти, отделя ресурс за създаване на собствен продукт.

04

Спин-оф

Резултатът от интензивната R&D работа на екипа е създаването на софтуерно решение за стрийминг на видео съдържание. Продуктът преминава през няколко етапа на развитие, докато впоследвие не се отделя в нова компания, която заема място сред водещите световни платформи за разпространение на спортно и забавно съдържание – FITE. Компанията има десетки милиони потребители по цял свят и държи рекорда за най-посетено он-лайн събитие. Потенциалът на компанията не остава незабелязан и FITE привлича топ инвеститори от Силициевата долина и Европа. През 2022 година компанията беше придобита от една от най-бързо развиващите се платформи в САЩ за разпространение на видео съдържание Triller Inc.

Сделката с FITE донесе значителни приходи на групата на Бианор, което отвори вратите за реализиране на следващите бизнес планове на холдинга.