Бианор Сървисиз участва в мащабен многонационален проект в областта на отбраната

Компанията за разработка на софтуер е член на консорциум, координиран от водещата технологична и консултантска корпорация Indra.

СОФИЯ, България, 23 октомври 2020 г. – По-рано тази година Европейската комисия обяви бенефициентите по Европейската програма за развитие на отбранителната индустрия (EDIDP). Испанският технологичен лидер Indra е сред големите победители. Той координира три от основните проекти на програмата и си партнира в още два.

Трите проекта по EDIDP, които Indra ръководи в рамките на тази покана за представяне на предложение, са съсредоточени върху развитието на способностите за командване и контрол (C2), електронната отбрана и киберсигурността.

Българската компания за разработка на софтуер Бианор Сървисиз е член на ръководения от Indra консорциум в най-големия от трите проекта – Европейската стратегическа система за командване и контрол (ESC2), с бюджет от 22 млн. евро. Проектът ще предостави на ЕС основни способности за C2, така че всички европейски държави да могат да действат в унисон и да координират действията си със своите съюзници в международни мисии за поддържане на мира. Това ще бъде напълно оперативно съвместима операция със структурите и системите C2 на ЕС, неговите държави членки, НАТО и гражданските агенции.

„Въпреки че Бианор Сървисиз е ангажиран само с част от този всеобхватен проект, изборът идва като признание за нашата компетентност и надеждност“, заяви Иван Димитров, управител на Бианор Сървисиз. „Сигурни сме, че екипът на Бианор ще демонстрира максимална компетентност и отдаденост, за да предостави изключителни софтуерни решения“, допълни Димитров.

Участието на Бианор в проекта ESC2 не е изненада. Компанията вече има успешна история с няколко други отбранителни начинания през последните години. Едно от тях е програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) с бюджет от 1,7 млрд. щатски долара, която предоставя на Алианса пълна и интегрирана способност за наземно наблюдение. В този проект Бианор си партнираше със световните лидери в отбранителната индустрия Northrop Grumman и Leonardo.

Рамката на Бианор в обхвата на AGS беше свързана с основната компетентност на компанията в изграждането на софтуерни решения за видео стрийминг и обработка на видео. Бианор разработи софтуерен модул, отговорен за осигуряване на функционалности за работа с потоци от данни за движение и първични изображения, следвайки съответните стандарти на НАТО – STANAG. С други думи, Бианор създаде софтуерна инфраструктура, способна да обработва множество едновременни потоци от данни, постъпващи към Front End процесор от всички външни източници (безпилотни самолетни или наземни радари).

Бианор е сред много малкото български ИТ компании, които работят по проекти в областта на отбранителната индустрия. В тазгодишните конкурси на EDIDP тя е единствената българска компания за разработка на софтуер. Придобитото специфично техническо ноу-хау и много специфичният набор от умения за управление на отбранителни проекти правят Бианор предпочитан и доверен партньор от световните лидери в индустрията.

За Indra
Indra е една от водещите световни технологични и консултантски компании и технологичен партньор за основните бизнес операции на своите клиенти по целия свят. Тя е световен лидер в предоставянето на патентовани решения в специфични сегменти на пазарите на транспортни услуги и отбрана. През финансовата 2019 г. Indra реализира приходи в размер на 3 204 млн. евро, с повече от 49 000 служители, присъствие в 46 държави и бизнес операции в над 140 държави.

За Бианор
Бианор е една от най-старите компании за разработка на софтуер в България, създадена през 1998 г. Компанията е развила задълбочена специализация в разработването на персонализирани софтуерни решения в областта на обработката на видео и изображения, видео стрийминг, излъчване в реално време, криптиране/декриптиране на видео сигнал, анализи, препоръки и трансфер на данни.
Бианор е сред много малкото компании в България, които разработват специализирани софтуерни решения за отбранителната индустрия. Тя изпълнява комплексни проекти за отбранителните сили на НАТО и ЕС в сътрудничество с водещи военни контрактори.
Освен това Бианор има значителен опит в областта на изпитването и осигуряването на качеството по множество проекти за тестване на високотехнологични софтуерни и хардуерни решения. Бианор предоставя услуги на компании от различни мащаби и индустрии, изграждайки гъвкави специализирани екипи за разработка на софтуер.