Бианор разработва цялостна платформа за стрийминг на видео по OTT технология за Нова Броудкастинг Груп

СОФИЯ, България, 20 януари 2022 г. – Бианор, базираният в София разработчик на софтуерни решения за пренос на данни в реално време, работи по мащабен проект за изграждане видео стрийминг платформа за една от най-големите мултимедийни и технологични компании в България – Нова Броудкастинг Груп (НБГ).

Нова Броудкастинг Груп доставя цифрово видео съдържание – новини, спортни събития, филмови сериали и телевизионни предавания на своята аудитория в България и по целия свят. Компанията вече има успешна история в разпространението на своето съдържание чрез двата портала Nova Play и Play Diema Xtra. Въпреки това, изисквания за лесни модификации и бързо предоставяне на нови функционалности, подтикнаха медийната компания да си партнира с Бианор. Софтуерната компания беше наета да разработи собствена стрийминг платформа, която ще донесе добавена стойност на аудиторията на НБГ, като същевременно ще осигури модерна и гъвкава инфраструктура за медията.

Видео стрийминг решението, разработено от Бианор за Нова Броудкастинг Груп, включва цялостна ОТТ (over-the-top) платформа, включително административен back-end и потребителски интерфейс. Новата платформа обслужва двата портала Nova Play и Play Diema Xtra. Тя осигурява 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, предаване на живо на линейните програми и гледане по заявка на съдържание от NOVA, Diema Sport HD, Diema Sport 2 HD и Diema Sport 3 HD. Стрийминг платформата работи безпроблемно на всеки съвременен уеб браузър или чрез собствено приложения за Apple iOS и Android и гарантира отлична използваемост и лесен достъп.

Крайните потребители вече могат да се възползват от най-новите функции, като например потребителски профили с „push“ уведомления и опции за гледане по-късно. Гледането на едно съдържание на няколко устройства е много удобна функция, която позволява на потребителите да продължат започнат по-рано стрийм на същото или на друго устройство, когато са влезли в същия профил.

Предоставяйки безупречно потребителско изживяване от страната на клиента (front-end), новата платформа за стрийминг позволява безпроблемно администриране от страната на сървъра (back-end). Платформата осигурява усъвършенствано управление с плавно поемане на медийното съдържание и адаптивно кодиране на побитовата скорост (битрейт) за оптимална доставка. Системата предлага лесно управление на рекламите и сигурно монетизиране. Тя включва функционалности за управление на цифровите права (DRM) за защита на собствениците на съдържание и многопластов анализ и интегрирани маркетингови инструменти, осигуряващи по-добро потребителско изживяване.

„Цялостният опит на Бианор и специфичното ноу-хау в изграждането на OTT платформи и решения за видео стрийминг ги превърнаха в отличен партньор за този предизвикателен проект“, каза Дирк Геркенс (Dirk Gerkens), главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп и директор програмиране, продуциране, продажби на реклама в Юнайтед Медия. „Наистина сме възхитени от високото ниво на компетентност и отзивчивост на екипа на Бианор“, допълни Геркенс.

„Бихме искали да благодарим на Нова Броудкастинг Груп за доверието, което ни гласува за този важен проект“, каза Иван Димитров, управител на Бианор. „Доволни сме от високата квалификация на техническото звено на НБГ, което ни оказа огромна подкрепа при интегрирането на тази OTT стрийминг платформа. Искрено вярваме в бъдещия напредък на партньорството ни с Нова Броудкастинг Груп“, допълни Димитров.

Отдадена на предоставянето на видео съдържание и по-добро потребителско изживяване, Нова Броудкастинг Груп продължава да работи с Бианор за усъвършенстване на платформата и непрекъснато разработва нови функции. Аудиторията ще се срещне с по-атрактивни функционалности, като същевременно ще запази лесен достъп до любимите си филми, телевизионни предавания, филмови сериали и водещи спортни събития, като например най-добрите европейски футболни първенства, Формула 1, НБА и други.

 

За Нова Броудкастинг Груп

Нова Броудкастинг Груп (НБГ) е една от най-големите мултиплатформени медийни и технологични компании в България. Тя включва 10 телевизионни канала, сред които националните NOVA TV, NOVA NEWS, KINO NOVA, DIEMA SPORT HD, DIEMA SPORT 2 HD и DIEMA SPORT 3 HD. Част от НБГ е и най-голямата онлайн платформа в България – НетИнфо, с обхват от над 80% от местната интернет аудитория. Групата управлява и четири радиостанции.

Нова Броудкастинг Груп (НБГ) е дъщерно дружество на Юнайтед Груп (UG). UG е водещ мултиплей доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, който предоставя на клиентите си пълен набор от телекомуникационни услуги. Тя има най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на клиентите си ненадминат избор на съдържание – от местни предложения до най-добрия избор от цял свят.

За Бианор

Бианор е една от най-старите компании за разработка на софтуер в България, създадена през 1998 г. Компанията е развила задълбочена специализация в разработването на персонализирани софтуерни решения в областта на обработката на видео и изображения, видео стрийминг, излъчване в реално време, криптиране/декриптиране на видео сигнал, анализи, препоръки и трансфер на данни.

Бианор е сред много малкото компании в България, които разработват специализирани софтуерни решения за отбранителната индустрия. Тя изпълнява комплексни проекти за отбранителните сили на НАТО и ЕС в сътрудничество с водещи военни контрактори.

Освен това Бианор има значителен опит в областта на изпитването и осигуряването на качеството по множество проекти за тестване на високотехнологични софтуерни и хардуерни решения. Бианор предоставя услуги на компании от различни мащаби и индустрии, изграждайки гъвкави специализирани екипи за разработка на софтуер.