„Бианор Холдинг“ спечели вниманието на президента на Република България г-н Румен Радев с опита си по проекти свързани с отбранителната индустрия

София, България, 23.02.2023 г. – „Бианор Холдинг“ имаше възможността да връчи една от наградите на спечелилите проекти в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2022 г. Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България, който лично връчи и специалната награда на конкурса.

Rumen Radev talks to Spartak Kabakchiev

Представянето на „Бианор“ по време на церемонията привлече вниманието на президента, който пожела да научи повече за проектите в областта на отбраната, по които работи дружеството. Главният оперативен директор на „Бианор Холдинг“, Спартак Кабакчиев, в компанията на г-н Огнян Траянов, зам. председател на управителния съвет на БАИТ, разказа на президента Радев за активната дейност на „Бианор“ по проекти на НАТО и Европейската комисия.

Вече почти 10 години „Бианор“ трупа опит и знания по проекти свързани с разработката на софтуер за нуждите на отбранителната индустрия. Първият проект на дружеството в областта е НАТО Съюзно земно наблюдение (NATO Alliance Ground Surveillance). В него Бианор работи за Northrop Grumman, като подизпълнител на Leonardo (Finmeccanica). Компанията разработва комуникационния софтуер осигуряващ пренос и обработка, в почти реално време, на огромни пакети от информация (снимки, видео и друг тип мултимедия) от въздушни и наземни източници до работните станции в оперативното звено. Проектът е изпълнен в съответствие с всички изисквания и приложими стандарти на НАТО – NATO STANAG 7023 & STANAG 4609, както и NATO AQAP 2110 & 2210.

„Бианор“ взима активно участие в дейности свързани с отбранителната индустрия финансирани от Европейската комисия. От 2020 година насам, компанията работи по няколко проекта по Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (European Defence Industrial Development Programme) и Европейския фонд за отбрана (European Defence Fund). В сътрудничество с Leonardo, Indra, Thales, Rheinmetall и Airbus Cybersecurity, Бианор разработва софтуер за прилагане на изкуствен интелект в областта на отбраната, повишаване сигурността при военните водолази и внедряване на интелигентна автоматизация на кибернетичната отбрана при инциденти. Към момента „Бианор“ е единствената българска софтуерна компания, която има експертизата и капацитета да работи едновременно по няколко проекта финансирани от Европейския фонд за отбрана.